Mester svinger selv murerskeen

Der er ingen fine fornemmelser, hos murermester Frits Petersen fra Vemmelev. Han er selv stadig i gang med murerskeen og murer huse, tilbygninger og hvad der ellers måtte være af opgaver. Det han gjort siden starten af virksomheden, tilbage i 1986. Dengang startede han firmaet sammen med sin bror Vagn, der er tømrer. De to har holdt sammen siden, og det var ingen tilfældighed at Frits Petersen blev selvstændig.

-     Jeg har altid drømt om at få mit eget, for man skal prøve noget her i livet. Men det var en lidt sjov måde det skete på. Jeg stod i badet efter en badmintontime i Vemmelevhallen, da en af mine bekendte siger at han skulle bygge hus, og spurgte om jeg ikke kunne bygge det, siger Frits Petersen med et stort smil.

Han gav et tilbud, bestilte stenene og gik i gang, helt uden firmabil. Men da det foregik 100 meter fra hvor han boede i Vemmelev, kunne det lade sig gøre. Derfra gik der derudaf, for andre bemærkede at Frits var i gang. Sammenholdt med et stort netværk, betød det nye ordrer og udvidelse af virksomheden med flere ansatte.

-     Det har været meget mund til øre metoden, og at man engang imellem har vundet en licitation. Men licitationer kan være svære at få, du kan risikere at give tilbud på tyve forskellige licitationer, før du vinder en, konstaterer Frits Petersen.

Giver erfaring videre

I dag har virksomheden eksisteret i mere end 30 år, og har lige nu 8 ansatte. Det antal har svinget en del, alt efter konjunkturerne. Men Frits Petersen er optimist, og satser på yderligere ansættelser, i den kommende tid. Erfaringen med at have egen virksomhed i mange år, bliver også værdsat andre steder. I dag har Frits Petrsen flere tillidsposter og er bl.a. med i uddannelsesudvalget på Selandia.

-     Jeg bedømmer bl.a. til eksaminer, og det er sjovt at beskæftige sig med. Jeg kan godt lide at have med unge mennesker at gøre, og gør hvad jeg kan for at få dem til at føle en faglig stolthed over det de laver, lyder det fra Frits Petersen.

Lige nu kæmper han, og andre i murerbranchen, med at få de unge til at vælge en erhvervsuddannelse, fremfor altid at vælge gymnasiet. Fremtiden inden for murerfaget er nemlig meget spændende, med mange forskellige opgaver, der stiller krav til både faglighed og kreativitet.

-     Førhen kunne du bygge et hus, og du kunne vælge mellem hvide, gule og røde sten. I dag bygges der i alle mulige materialer og farver, og det er spændende. Lige nu bygger vi et hus i Slagelse, hvor fundamentet er flamengo, siger Frits Petersen.

Men der er også andet i livet end at mure, selvom det naturligvis fylder meget. Hen over kaffen ved bordet i køkkenet, og naturligvis oven på et murstensgulv, fortæller han gerne om rejser til mange lande. Også de årlige sommerfester og den traditionelle julefrokost i virksomheden, får smilet frem.

-     Jeg kan godt lide det sociale, så vi holder gode fester og behandler i det hele taget folk ordentligt. En af mine ansatte sagde til mig, at han lige skulle have tre måneders arbejde, og så skulle han videre. Men han har været her i 30 år, så nu løber han sgu’ nok ikke nogen vegne, siger Frits Petersen og griner.