”Vi mennesker er jo ikke kedelige”

Det er et traditionelt begravelsesfirma, startet i 1909, og nu ejet af fjerde generation. Men det betyder ikke, at man behøver at gøre alting til en tradition, man må gerne bryde traditionerne. Uanset om vi taler om en bisættelse eller en begravelse, eller måske er efterladt familie til en gammel sømand, der vil have asken spredt i Storebælt. Så for ca. 12 år siden tænkte bedemand Heidi Nielsen, at nu må der andre farver på det at sige farvel.

-    En urne var enten hvid eller terrakotta, og sådan var det bare. Jeg synes det var lidt kedeligt, for vi mennesker er jo ikke kedelige. Men jeg havde brug for kunstnere til at gøre noget ved det. Så jeg tog fat i et par stykker der kunne hjælpe mig, med at gøre det mere personligt, siger Heidi Nielsen.

De lokale kunstnere var Susanne Thea og Henriette Harboe, som udsmykkede og dekorerede en række urner, med motiver og farver. Dermed var der skabt en tradition, hvor det lille lokale firma gik forrest, og nu er det blevet en succes for den familieejede virksomhed.

-    Det har udviklet sig til, at f.eks. børnebørn til en afdød køber en urne og selv maler den med motiver, og f.eks. tegner hjerter på. De oplever både en glæde og en stolthed over det at kunne mindes en bedstefar eller bedstemor, ved at tegne, male eller skrive noget de synes passer til vedkommende. Vi udtrykker jo ikke kun tanker og følelser gennem ord, siger Heidi Nielsen.

Det er blevet en succes for den gamle virksomhed, og på en lidt usædvanlig måde. Normalt er de trends og ideer der breder sig, kommet fra København og har så nået provinsen. Her er det lige omvendt, for ifølge Heidi Nielsen kan man ikke sælge den slags i København, men her i Korsør er det intet problem. Derfor har hun også kunder der kommer fra København, der er meget begejstrede for ideen.

En gammel fødselar 

Som fjerde generation er hun ikke sikker på, at der kommer andre bedemænd fra familien efter hende. Hun overtog selv firmaet i 2005, og i 2009 fejrede virksomheden 100 års fødselsdag. Det er der ikke mange virksomheder der kan prale med, og hun sætter en ære i at firmaet ikke er en del af en kæde.

-    Jeg har fået tilbud om at være med i kæder, men har hver gang sagt nej tak. Det har selvfølgelig sin pris, men jeg har et netværk af andre bedemænd, der kan hjælpe hvis det kniber. Og jeg holder sommerferie hvert år i tre uger, for jeg har heldigvis min far, der stadig er aktiv i forretningen, siger Heidi Nielsen.

Hun kan lide byen ved bæltet og de traditioner, som hun ofte ser og hører om. En del af traditionerne knytter sig til Storebælt, og de mange sømænd der har sejlet der. Naturligvis især på storebæltsoverfarten og de sort/hvide DSB færger, med det smukke røde bånd på skorstenene.

-    Ofte er det gamle sømænd, der har bedt familien om et sidste ønske, nemlig at deres aske bliver spredt ud over Storebælts blå bølger. Så kommer familien og henter urnen, får måske en udflugt ud af det, med madkurv og det hele. Derefter spredes asken så ud over det bælt hvor den afdøde har sejlet, siger Heidi Nielsen.

Heidis oldefar, der stiftede forretningen, sidder på en bænk og skuer ud over forretningen, på et ældgammelt sort hvid billede. Der er sket meget på mere end hundrede år. Malede urner, sømændenes aske på havet og en kvindelig bedemand, efter tre mandlige. Oven i købet en kvinde der sætter farver på.

Faktaboks

Branche: Bedemandsforretning
Navn: Korsør Ligkistemagasin ApS
Adresse: Jens Baggesensgade 37, 4220 Korsør
Kontakt: Heidi Nielsen
Telefon: 58370372
Website: www.ligkiste.dk