Benjamins cykler

Korsør Erhvervsforening

Entreprenørskab tager tid særligt, når man favner bredt.

Det er et ungt og målrettet menneske, jeg en eftermiddag møder i smøgen bag hans nye cykelforretning, Benjamins Cykelservice, Havnegade 19 i Korsør. Han er optaget af at gøre plads til en leverandørchauffør, som også har travlt med dagens mange gøremål. Jeg har perifært fulgt Benjamin, siden han startede i skole samme dag, som min egen søn. I dag kan jeg næsten ikke kende ham.  Det er ikke kun hans højde, der fanger min opmærksomhed. Det er også den særlige energi, der ligger bag det iværksættermindset, jeg hurtigt fornemmer, han er i besiddelse af. Han er ikke længere blot den dreng, jeg husker fra hans tid som klassekammerat til min søn. Han har faktisk udviklet sig til en troværdig iværksætter og han er vokset meget med opgaven.

Af Solveig Ellingsen I 31. maj  2022 | Korsør Erhvervsforening | Unge iværksættere

Jeg har i forbindelse med det indledende interview lovet Benjamin, at jeg ikke vil skamrose ham. Det er ikke en let opgave, for det er svært ikke at blive meget begejstret på hans vegne, for han er faktisk også Danmarks yngste cykelhandler. Han mener dog ikke, at han alene har skabt sig den forretning, han i dag kan leve af. 

”Jeg er selvfølgelig stolt af, at jeg som 17-årig kunne åbne døren til min egen butik, og der ligger også en masse hårdt arbejde og mange timer bag, men det var aldrig gået, hvis ikke der havde været den lokale opbakning fra Korsørs borgere, som jeg faktisk oplever hver dag. Min familie har også altid troet på mig, så de har bakket mig op ved at stille kælder og garage til rådighed. Jeg skylder derfor alle en stor tak for opbakningen og tilliden.”

At finde den meningsfulde vej i livet
Nogle mennesker ved allerede tidligt i livet, hvad de ønsker at bruge resten af livet på. Størstedelen gør ikke. Sådan var det også for Benjamin. Hans Interesse for at bruge hænderne kom dog allerede i de helt unge år, mens han stadig var folkeskoleelev. 

”Efter skoletid begyndte jeg at reparere cykler for min familie og mine venner. Det gav mig en stor glæde at opleve, at der faktisk var noget, jeg var god til. Jeg er ordblind, så skolen var ikke altid lige let for mig. Hvis man ofte går rundt og føler man ikke rigtig kan finde ud af det, så føles det ekstra rart, når man så pludselig opdager, at der er noget, man faktisk er god til.”

Benjamin bruger i dag en stor del af sin tid på salg, service og reparationer af cykler, el-cykler og el-scootere fra butikken lige overfor Føtex. I sortimentet hører også et lager af velassorteret tilbehør, som er en nødvendighed i de fleste brancher. Har han også formået at skabe sig nogle spændende kontakter, som har ført til, at han i dag servicerer indenfor rehabiliteringsområdet (kørestole og rollatorer) til både private borgere og i kommunalt regi. Han har herudover indgået en aftale med Slagelse Kommune, som nu benytter ham til reparation af legeredskaber som mooncars og cykler i kommunens institutioner. Med fare for at miste pusten, er der også bud efter Benjamin fra ungdomsuddannelserne i Slagelse, Ringsted og Roskilde kommuner, som har lavet en fast serviceaftale med ham. Der er ingen tvivl om, at den unge mand har travlt.

Vi har alle sammen kun 24 timer i døgnet. Har du stadig tid til at være sammen med vennerne eller tager din virksomhed al din tid?
”Jeg havde mange venner i folkeskolen og heldigvis har jeg stadig de venner i mit liv, men jeg har desværre ikke så meget tid til at være sammen med dem, som jeg gerne ville. Jeg bruger al min tid i butikken. Mine venner synes heldigvis, det både er spændende og sjovt, at jeg er blevet selvstændig. Det havde de ikke regnet med. Det havde jeg egentlig heller ikke selv. Det var jo ikke noget, jeg havde planlagt. Det skete faktisk tilfældigt. Mens jeg reparerede cykler i min fritid, fik jeg pludselig mulighed for at opkøbe et cykellager. Det tilbud tog jeg imod, og i januar 2020 solgte jeg min første cykel. I dag handler jeg med leverandører, ligesom andre cykelhandlere også gør.” 

Hvad har overrasket dig mest ved livet som selvstændig?
”Det har overrasket mig, hvor meget tid man reelt bruger på sin virksomhed. Jeg havde selvfølgelig gjort mig nogle overvejelser inden, men det er kommet bag på mig, hvor meget man skal knokle og hvor lidt man tjener, når man tænker på, hvor mange timer, man bruger på sin virksomhed.”

Dertil kommer mange funktioner, som nyopstartede selvstændige ofte selv varetager. Benjamin sørger selv for indkøb og forhandlinger med leverandører, rengøring af værksted og butik. Han står også selv for opdatering af butikkens hjemmeside. Det er opgaver, man ikke direkte kan fakturere timerne for. 

”Men selvom rollen som selvstændig kan være tidskrævende, og jeg ikke altid har tid til alt det, jeg gerne vil, så er det bedste ved at være selvstændig, at jeg selv kan bestemme over min tid og kan træffe alle beslutninger selv. Det er vigtigt for mig, at mine kunder er tilfredse, så jeg nyder at yde en god service og levere godt håndværk.”

Du skal ville det helt ind i cellerne
 

Har du et par gode råd til andre unge, som drømmer om at blive selvstændige?
”Du skal tro på dig selv og være indstillet på at arbejde mange timer, så det er ikke noget, man bare lige gør. Du vil komme til at ofre noget af dit ungdomsliv, for der er ting og oplevelser, som dine venner får, som du ikke kan være en del af. Det er også vigtigt, at man lytter til kundens behov og ønsker, så kunderne har lyst til at komme tilbage igen. Min største frygt, inden jeg valgte at gå all in, var, at det ikke ville lykkes, fordi jeg ville mangle opbakning til min idé. ”

Det viste sig heldigvis at være en bekymring, der ikke fik hold i virkeligheden. Benjamin virker oprigtig glad for sit liv, på trods af travlheden, der af og til kan spænde ben for de gode timer med vennerne. 


Han var i øvrigt nomineret til prisen som Årets Iværksætter ved Slagelse Erhvervs Award i både 2020 og 2021.
Jeg har af omveje hørt, at Internetfænomenet, Anders Hemmingsen, på et tidspunkt delte et opslag fra Benjamins sociale medier, så jeg er ret overbevist om, at der foregår mange spændende ting i Benjamins unge liv.

Du kan besøge Benjamins facebookside her

Overvejer du selv at starte egen virksomhed, kan du søge inspiration og vejledning via Slagelse erhvervscenter. Se mere på Slagelse Erhvervscenter.